Varróház Blog
http://blog.varrohaz.hu
       
May
21
Tudjátok honnan ered a babzsákfotel?
Írta: Majoros Zsuzsa, dátum: 2009.05.21

Sziasztok!

A babzsákfotel látszólag ez egy modern bútordarab, de eredete évszázadokkal ezelőttre tehető.
Biztos adatok nincsenek arról, mikor készült az első, de az biztos, hogy abban még nem polisztirol gyöngy volt a töltelék.

Él egy legenda, miszerint egy indiai maharadzsát lepett meg egy különleges ajándékkal egyik ágyasa. A maharadzsa rendszeres hátfájdalmakal küzdött, amin a korabeli orvosok sem tudtak segíteni. Ágyasa varrt neki egy nagy zsákot, azt megtöltötte megymaggal, és ezt kínálta urának pihenésre. Az eredmény fantasztikus volt, a maharadzsa fájdalmait enyhítette a fotel, és kényelmesen, megkönnyebbülve tudott pihenni benne. Ezzel az ágyas fel is találta a ma ismert babzsákfotelek ősét.

Láttam a statisztikában mennyien megnéztétek a polisztirol gyöngyös bejegyzést. Nagyon örülök neki, hogy ennyien érdeklődtök, mert én is teljesen beleszerettem ezekbe a babzsákfotelekbe. Talán túlságosan is. Leszívesebben a mintakollekció minden darabját megtartanám. (az ismerőseim pedig mindet elvinnék :) )

Ha szeretnéd megnézni milyen babzsákokat tudsz Te is otthon elkészíteni, kattints rá az alábbi linkre: Babzsákfotel szabásminta

Majoros Zsuzsa


Új hozzászólás >>17 hozzászólás Új hozzászólás

  17.
 
Lakatos Mária hozzászólása
2010-02-28 08:11:09
  Nekem már 5 éve van babzsákfotelem, egy alapítvány készítette ahol értelmi fogyatékosok dolgoznak.
Sajnos nagyon lefogyott. Kérdésem, hol lehet polisztirol gyöngyöt kapni Budapessten.
Után tudnám tölteni.
  16.
 
Bogibaba hozzászólása
2009-12-27 09:02:17
  Most olvastam csak Irén hozzászólását... én eddig soha életemben nem varrtam géppel csak kézzel apróbb dolgokat, kreatív embernek tartom magam, ezért nem féltem nekiállni... nem mondom h. egyszerű volt de megcsináltam :) még be merem vallani a korom 28 éves vagyok, és a 25 éves húgomnak álltam neki babzsákfotelt varrni :) mindent összevetve szabással stb. 3 napomba került a dolog :) kicsit többe került mint amennyit először számoltam de isteni szép anyagot találtam és elcsábultam ezért lett picit több :) szóval megszenvedtem én is vele, de szerintem abszolút megérte... büszke voltam h. sikerült, és nem is lett csúnya és nagyon örültem, hogy a húgomnak is nagyon bejött egész este utána azon üldögélt tehát, véleményem szerint lehet rajta ülni :) nekem volt már egy vásárolt saját fotelem ami az általam elkészítettnél kisebb is és konkrétan kb. 5 éve került 29 000 ft-ba... a saját készítésű mindent összevetve 15 000 ft-omba került de csak az anyag szupisága és egyedisége miatt, amúgy szerintem max 10 000 ft-ból ki lehet hozni egy nagyméretű fotelt. Én a ráját csináltam meg és nem tudom Irén véleményét osztani, ha megfelelő mennyiségű golyót töltesz bele simán lehet rajta ülni csak ki kell "popizni" a megfelelő formát :):) a töltésnél sem kaptam idegrohamot egy kis vödör segítségével a garázsunkban töltöttem, annyi segítségem volt, hogy apukám fogta a zsákot hehe a külső borításba helyezést teljesen egyedül csináltam pedig az sem volt egyszerű :) úgyh. én nagyon nagyon megköszönöm Zsuzsa h. megvásárolhattam a szabásmintákat, és kb. 1 év múlva tervezzük a párommal az összeköltözést biztosan lesz 3-4 fotelünk a közös kuckónkban, sőőőt puff is, /a nagyméretűt szintén elkészítettem a maradék szupi anyagból ajándékba és nagyon.nagyon örültek neki/ és mindet én fogom megvarrni :) köszönöm szépen még egyszer! BABZSÁKOKRA FEL ;)
  15.
 
szántó Mária hozzászólása
2009-07-07 00:01:08
  3 napja van babzsák fotelem! Második próbálkozásom sikeres volt! És mindössze 2170 Ft-ba került. 1000 Ft volt egy zsák gyöngy, 3 m anyag 1170 Ft, amit a Móricz Zsigmond körtér 16 sz.alatt lévő textilboltban vettem(390 Ft métere). A béléshez 2 régi lepedőt használtam, a zippzárat egy régi farmerből szereltem ki (kb.1 m hosszú, a szárát "díszítette"). A betöltés volt a leg macerásabb, de azt is megoldottam. Most már boldogan ücsöröghetek a sajátkészítésű "bútoromban". Azért én mégis bátorítanák mindenkit, akiknek jó érzés SK cuccokkal rendelkezni, csinálják meg azt a babzsákot, mert nem kerül a kukába. Sok sikert hozzá!
  14.
 
Moni hozzászólása
2009-07-02 11:15:42
  Köszönöm, most már értem. Már az anyagvásárlásnál belekalkuláltam, hogy biztos el fogok rontani valamit, úgyhogy van még anyagom bőven.
Tehát akkor egy kört kell kapni, köszönöm!
  13.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2009-07-01 10:25:46
  Szia Móni!

A szabásmintára rá van írva, hogy hol van hajtott szél. Az a negyed kör valójában egy ellipszis.

Olvasd el szabás előtt alaposan a leírást, abból minden kiderül.

A bevezetést, a szabásról szóló részt, és a varrási útmutatót is értelmezd, mielőtt nekivágsz.

Sajnos a kiszabott negyed kört már nehézkes felhasználni, félek ha elkezdeném magyarázni belekavarodnál, ezért ha nincs több anyagod, hogy kiszabd az ellipszist, akkor írj, és elküldöm egy skiccen, hogyan tudod mégis felhasználni.

Majoros Zsuzsa
  12.
 
Móni hozzászólása
2009-07-01 07:53:17
  Kedves Zsuzsa,

Szeretném megkérdezni, hogy a 90x120as babszákhoz hogy lehet az, hogy csak 1 teteje kell?(negyed cikk) Vagy duplán kellett volna kivágnom a tetejét? Ne haragúdj, de nagyon kezdő vagyok... Remélem azért majd meg fogom tudni csinálni!;)

Köszi előre is!
  11.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2009-06-28 14:23:38
  Kedves Liló!

Legegyszerűbb ha ráméred, ami oda van írva és azonnal összeáll a kép. A párhuzamosok és a merőleges is megmarad.

Majoros Zsuzsa
  10.
 
Liló hozzászólása
2009-06-27 11:16:27
  Sziasztok!

SOS-segítségre van szükségem! A bálna fotelt szeretném megvarrni, de nem értem a jelölést az oldalsó mintán, nekem legalábbis nem egyértelmű. A rövidebb oldalon 30 cm-rel, a vele párhuzamos oldalon 90 cm-rel kellene hosszabbítani a meglevő szabásmintát. Viszont akkor milyen hosszúak legyenek (hozzáadva ezeket a 30 ill. 90 cm-eket) ezek az egymással párhuzamos oldalak, ez lenne az igazi segítség, ha vki meg tudná mondani. (Lehet, hogy eltűnik a merőleges is a hozzáadások következtében? Elvesztem....) (Csak mert van pár elképzelésem, de melyik a jó??? Segítsen valaki, aki érti, nagyon láma vagyok és nagyon közeleg a szülinap...) Liló
  9.
 
Erdélyi Judit hozzászólása
2009-06-23 09:19:18
  Kedves Zsuzsa!
A Polystirol gyönggyel kapcsolatban azt szeretném kérni, hogy ha lehet, akkor tegyél fel egy-két kis aranyos plüss állatka szabásmintát, hogy meg lehessen ilyen gyönggyel tölteni.
Régebben a kislányomnak vettünk egy babbal töltött kis mackóféle figurát, ami pont elfért egy felnőtt tenyerébe. Nagyon aranyos volt, annyit használta a lányom, hogy már sajnos nincs is meg, nem tudok mintát venni róla.
Nem tudom, helyettesíthető-e a bab polystirol gyönggyel, és ha igen, ez nem káros a gyerekek egészségére? Ma már az unokáimnak szeretnék valamilyen fiús darabot elkészíteni. Pl. krokodilt, elefántot, stb. Várom a válaszodat.
Üdvözlettel: Erdélyi Judit
  8.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2009-06-08 10:19:47
  Mónika, köszönöm a képeket, sajnos nem működik éppen a levelezésem, így nem tudtam azonnal válaszolni. TÉNYLEG nagyon szuper lett a fotel, és el tudom képzelni, hogy mindenkinek tetszett. A lányod most biztosan nagyon büszke Rád! :)

Mária, a fogót a Kreatív Hobby Üllői úti boltjában vettem.
  7.
 
Nagyné Ács Monika hozzászólása
2009-06-08 09:59:49
  Kedves Mindenki!

Tegnap elkészült az első babzsákfotelem. A Rája típust varrtam meg. Nagyon jól sikerült!!! A lányom ír tánot táncol és az Ő tánciskolájának logojával díszítettem. Tegnap levittük az edzésre, csodájára jártak és mindenki ilyet akar otthonra.:)

A golyók töltéséről csak annyit, hogy, ha két ember tölti, akkor elenyésző a "kiszabadult" golyó mennyisége ( nekem kb. 20db szabadult ki összesen!!!)

Már tervezem a következőt a lányom névnapjára és a kolléganőm is akar varrni a párjának!

Ja és még egy, az anyagköltségem - szabásmintát nem számolva - kb. 7500 Ft volt. ( Ebbe benne vannak, a golyók, a felső és alsó anyag, a cipzárok és a cérnák is!)

Szóval én is csak mindenkit bíztatok saját babzsákfotel varrásra!
  6.
 
Szántó Mária hozzászólása
2009-06-05 23:12:17
  " Kedves Zsuzsa!
Most nem a babzsákkal kapcsolatban kérdeznék - (az még csak terv, minden megvan hozzá az időn kívül). A legújabb, 2009/6-os Amelie-ben van egy farmerből "ujjászületett" szatyor, ami nagyon tetszik. A kérdésem: honnan lehet a fület beszerezni hozzá? Köszönöm!
  5.
 
Irén hozzászólása
2009-06-03 13:50:57
  Szia Eszterke!
Eszterke nevű unokámnak varrtam a fotelt. Sajnos nekem nem volt segítségem. Egyedül küzdöttem vele. A varrás simán ment, közben egyszer meg kellett keresnem Zsuzsát is, mert nem volt egész világos a leírás (nekem legalábbis nem), de a végeredmény gyönyörű lett! Ficánka belsejét műszőrméből varrtam, nagyon mutatós, de lehet, hogy sok gyöngyöt töltöttem bele, mert ülni nem lehet rajta. De ha jól eldöngölöm, heverészni tud rajta az unokám. Sajnos van még egy zsák gyöngyöm, tehát valamire még fel kell használni, de azért néhányat még alszom előtte. Üdv, Irén
  4.
 
Eszterke hozzászólása
2009-06-03 13:33:43
  Sziasztok, én a bálnát varrtam meg. Hát nem volt könnyű azokkal nagy darab anyagokkal, de megérte. Már két napja megvan, és imádom!

Az biztos, hogy a golyókkal vigyázni kell. Mindenre ráragadnak, de nekem segített a barátnőm, és ketten nagy nevetések közepette áttöltöttük.

Én nem beszélnék le senkit róla! :)

  3.
 
Irén hozzászólása
2009-06-03 13:07:00
  Szia! Köszi a gyors reagálást. Sajnos, nem volt senki, aki segítsen, egyedül küzdöttem a nagy zsák gyönggyel, ami szerintem klausztrofóbiás lehetett, mert nem bírt egyik zsákban sem megmaradni. Már közben kitaláltam, hogy fektetve még használható a fotel, talán mégsem dobom ki.Lehet, hogy ki kellene venni a töltelékből is, de már nem merem kinyitni a varrást, mert megint megszöknek a gyöngyöcskék. Ez már így marad. Ha nem tetszik a picinek, kidobja a lányom. Puszi, Irén
  2.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2009-06-03 12:34:41
  Kedves Irén!

Sajnálom, hogy nem okozott sikerélményt a fotel. Abból amit írsz viszont azt gondolom, hogy valami olyasmit vársz a babzsákfoteltől, mint egy normál foteltől. Ez egyszerűen nem lehet használhatatlan. Kb. csak 3/4-ig szabad feltölteni, és ebbe bizony belesüpped az ember, nem tart úgy, mint a hagyományos ülőgarnitúra.
A gyöngyök betöltéséről is írtam, hogy vigyázni kell, hogy a gyöngyös zsák szája biztonságosan a huzatban legyen, és akkor kell áttölteni, valamint hogy ki kell készíteni a porszívót, hogy a kiszabaduló gyöngyöket azonnal össze tudjuk szedni.
Szerintem add oda az unokádnak a fotelt, ő azonnal tudni fogja, mit kell vele csinálni, és hogyan kell használni!

Majoros Zsuzsa
  1.
 
Irén hozzászólása
2009-06-03 12:24:12
  Sziasztok!
Még mindig babzsákfotel!
Ha még nem próbáltatok ilyent varrni, ne is tegyétek! A tesz-veszen 5-10 ezer forintért lehet vásárolni kész babzsák-fotelt. Én másfél napig küzdöttem vele, megvettem a szabásmintákat (5000,-, megvettem a 2 zsák gyöngyöt, 5600,-) az anyagot add hozzá és a másfél napi órabéredet, nem beszélve a gyöngyök betöltéséről, amitől úgy néztem ki, mint "Holle anyó", a lakás pedig rémálom! De nem adtam fel! Gyönyörű lett a huzat, a belső is elkészült, betöltöttem nagy keservesen, majd jött a puding próbája. Na ezen a fotelon ülni nem lehet, talán kicsit keményre töltöttem? Dehogy! Használhatatlan.
Javaslatom: csak az fogjon hozzá, akinek rutinja van az ilyesmiben, van megfelelő eszköze a betöltéshez, mert ezek nélkül szedheted a nyugtatókat. És a végeredmény: kuka!
15 ezer forint a kukába, pedig spórolni akartam és örömet szerezni az unokámnak, de ezt a semmit szégyellem is megmutatni! Mindenkit üdvözlök szeretettel, Irén

  Új hozzászólás

 
 
a Varróház megálmodója, hobbivarrónők tanácsadója, aki nem csak tanítja a varrás rejtelmeit, de nap mint nap alkalmazza azokat az ötleteket és praktikákat, amelyekről itt olvashatsz.
 

 
Szeretnél e-mail -ben értesülni a legfrissebb blog bejegyzésekről?

Leiratkozás: bármikor, egy kattintással.
 

 

olaf jelmez házilag átlátszó viaszosvászon könyvjelző készítés egyedi ruha készítés otthon nadrág alja felhajtás scherlock jelmez házilag jelmez szabásminta

jelmez ötlet

egyedi névjegykártya lepedő varrás tolltartó varrás ingyen varrótanfolyam táska készítés táska varrás farmer varrás kezdő varrótanfolyam divat herczeg zoltán intenzív varrótanfolyam fehér ruha titka fehér ruha ferdepánt készítése ferdepánt pamutvászon vászon tanműhely szegés terítő varrás képeslap Valentin nap ajándékutalvány karácsonyi ajándék ötlet. tűpárna ingyenes varrótanfolyam soma mamagésa kismama szoknya szoknya táska szoknya szabásminta szerkesztés textil játék készítés plüss állat szabásminta

plüss játék

kulcstartó egyedi szoknya szoknya nadrág babzsák nadrág univerzális varrótalp talp maci készítés

szabásminta készítés

kenguru színoldal fonákoldal anyag színe

textil

ingyen oktató videó lock overlock videó oktatás

varrás tanfolyam

varrat egyedi ruha háztartási varrógép zseb

szabás varrás

hímzés

egyedi

újévi fogadalom

fogyókúra

ruha polisztirol gyöngy

babzsákfotel szabásminta

alkotás

varrótanfolyam

blikk varrás táska egyedi póló varrás oktatás babahordozó szabásminta majoros zsuzsa varrónő varrótanfolyam ingyen varrógép varrjunk könnyedén rugalmas anyag összevarrása

szabásminta

varrásszél

varróház

fürge ujjak ingyenes oktató videó

 

 


2019. Április

2019. Március

2019. Február

2019. Január

 

2018. Április

2018. Március

2018. Február

2018. Január

 

2017. Április

2017. Március

2017. Február

2017. Január

 

2016. Április

2016. Március

2016. Február

2016. Január

 

2015. Április

2015. Március

2015. Február

2015. Január

 

2014. Április

2014. Március

2014. Február

2014. Január

 

2013. Április

2013. Március

2013. Február

2013. Január

 

2012. Április

2012. Március

2012. Február

2012. Január

 

2011. Április

2011. Március

2011. Február

2011. Január

 

2010. Április

2010. Március

2010. Február

2010. Január

 

2009. Április

2009. Március

2009. Február

2009. Január

 

2008. December

2008. November

2008. Október

2008. Szeptember

2008. Augusztus

 

 
Segítségével egy kattintásra értesülhetsz a legfrissebb blog bejegyzésekről.

Kattints ide, és add hozzá a Varróház Blogot böngésződ élő könyvjelzői közé!
 
 

Mystic Informatika - hatékonyan az interneten!
Minden jog fenntartva! © mystic.hu ©

A felhasználói élmény javítása, és a honlap látogatói szokásainak megismerése céljából weboldalaink megjelenítésekor cookie-kat/sütiket használunk. Honlapunk böngészésével hozzájárulásodat adod a sütik tárolásához és felhasználásához.
X