Varróház Blog
http://blog.varrohaz.hu
       
Jul
16
Ferdepánt készítése
Írta: Majoros Zsuzsa, dátum: 2011.07.16

Ferdepántot nagyon sokrétűen lehet használni a szélek tisztázására, díszítésére. A ferdepánt készítése nem ördöngősség, bár készen is lehet kapni.
Ferdepántot akkor használunk, ha szükség van arra, hogy a pánt képlékenyebb legyen.
Azért is hívják ferdepántnak, vagy srégpántnak, mert a száliránya nem párhuzamos a hosszanti oldalával, hanem 45 fokos szöget zár be a szövött széllel.
Ha a ferdepántot Te szeretnéd kiszabni, például azért, hogy a ruha saját anyagából legyen, akkor az anyag szövött szélével 45 fokos szöget kell bezárjon a ferdepánt széle. Ezt legegyszerűbben egy egyenlő száró, háromszögű vonalzóval tudod megrajzolni:


A képen 3,5cm széles ferdepánt szabása történik. A ferdepánt szélességét a kész méret határozza meg. Ha 0.5cm-es kész ferdepántot szeretnék, amikor már fel van varrva, akkor 2cm-es ferdepántot szabok, tehát a kész méret négyszeresét.

A ferdepántot gyakran toldani kell, hogy elég hosszú darabot kapjunk. Ez nem is olyan könnyű, ugyanis a végét nem lehet levágni a szélére 90 fokban, mert ez esetben a pánt elveszti a képlékenységét.
Meg kell hagyni 45 fokos szögben a végeket, és így kell egymáshoz illeszteni varráshoz színt színnel szembe:

Ezután szét kell vasalni a varrásszélt:

Te is szoktál használni frdepántot?
Könnyen fel tudod varrni?


Új hozzászólás >>



18 hozzászólás Új hozzászólás

  18.
 
Ciska hozzászólása
2011-07-24 13:37:37
  Zitaleinnek köszönöm a videót, épp egy szélesebb ferdepántkészítőt akartam venni, de lehet inkább keresek a varrósdobozomba egy zsákvarrótűt.
  17.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2011-07-23 17:29:12
  Brigi, sajnos nincs személyes tapasztalatom ilyen géppel, így csak azt tudom mondani, amit általában, hogy a vezető varrógép márkák általában hasonlóan jó minőségűek, pl: Janome, Elna, Bernina stb.
Gabi, igen, ha megvan a kellő gyakorlat hozzá, akkor élmény vele dolgozni.
  16.
 
Sajter Gabriella hozzászólása
2011-07-22 18:56:57
  Igen, hasznalok ferde pantot nyak illetve karolto eltisztazasahoz.Szeretek vele dolgozni mert megkonnyiti a munkam.
udv. Gabi
  15.
 
Langa Brigitta hozzászólása
2011-07-19 14:52:02
  Én nem hozzászólni szerettem volna ehhez a témához,hanem kérdést szeretnék feltenni hozzád kedves Zsuzsa,de nem sikerült rájönnöm hogyan,így ezt a módját választom.
Most szeretnék venni egy lock és fedőzőgépet (egyben) és tippet szerettem volna kérni hogy hol nézelődjek,5 gyermek mellett fontos lenne az elérhető ár és a minőség is :) Előre is köszönöm válaszodat!
  14.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2011-07-18 20:31:41
  Örülök, hogy ennyien hozzászóltatok.
Ciska, jó ötlet a szimpla sapi, és egy jó erős kötöző sem árt bele. ;)
E.Judit, jól gondolod, a csücsköket le lehet vágni.
Sz.Anett, ha a ferdepántot először fonák oldalra varrod, és a színéről tűzöd mm-esen, akkor nem olyan nagy baj, ha a másik oldalon elcsúszkál, mert nem látszik.
Emília, ha ez ennyire érthetetlen, akkor még tényleg nagyon kezdő vagy. A ferdepánt már haladó, szerintem még gyakorolj egyszerűbb dolgokkal, például a varrótanfolyam képekben sorozat részeivel.
Joziella, képzeld olyan apparát is van, amibe bevezeted a pántot, meghajtogatja, bevezeti a varrógép talpa alá, és egyből fel is varrja. :) Persze ehhez a gépre kell rászerelni, de élmény vele dolgozni.

  13.
 
Cecília hozzászólása
2011-07-18 14:43:26
  Zetalein köszi a videót, nagyon hasznos volt. Ennél mindig sokkal nehezebben gyártottam a ferdepántot. A héten ki is próbálom, bár zsákvarrótűm még nekem sincs. :)
  12.
 
Judit Julianna hozzászólása
2011-07-18 10:12:50
  Kedves Zsuzsa!

Én amolyan hobbi varróként készítek otthon ajándéktárgyakat, melyek széleit mindig ferdepánttal szegem el.
Még számomra is hasznos ismereteket nyújtasz a leveleid kapcsán, ezt köszönöm neked.:-)

A továbbiakban minden jót kívánok!

Judit Julianna
  11.
 
Joziella hozzászólása
2011-07-18 00:08:02
  Én vettem a burda boltban hozzá még egy olyan szerekezetet is, amivel a ferdepántot így előkészítve bevezetem, és utána összehajtva, ill szépen visszahajtva kihúzom, és rögtön vasalom.
Mióta ezt megtanultam (igaz volt némi sikertelenség, és gyakorlás az elején) szinte mindent ezzel szegek, és sokkal igényesebbek a dolgaim.
Ajánlom mindenkinek a gyakorlást, és örülök, hogy van ez a web-lap, és vannak ezek a gondolatok, mert mindig inspirálnak, és ugyan sok-sok éve varok, de amit tudok, mind magamtól, és könyvekből tanultam. Egyszer még egy tanfolyamra is szívesen elmennék! csak hát az idő...
Sok sikert a további munkákhoz!
  10.
 
Emília hozzászólása
2011-07-17 22:48:17
  Szia Zsuzsi!

Ne haragudj, de én nem értem, hogyan kell készíteni. Addig ok, hogy felrajzolom, négyszeresét számolom, olykor toldom, de a felrajzolt pántot hogyan kell kiszabni, összevarrni.
Bocs, én is kezdő vagyok, ezért értetlenkedek.

Emília
  9.
 
napos hozzászólása
2011-07-17 17:56:27
  Nagyon jók a leírások itt a Varróháznál, én is köszönöm őket, sokat tanulok belőlük.

Abile is összeállított egy leírást, hogy ő hogyan szokta ferdepántot készíteni, szerintem ez is nagyon praktikus, a blogomon megtaláljátok, a ferdepánt kulcsszóra kattintva a szófelhőben jobb oldalt.

  8.
 
Zitalein hozzászólása
2011-07-17 17:16:26
  Ciska, lehet, hogy egy zsákvarrótűt kapsz karira?
youtu.be/BPrFfg9rtmM
  7.
 
Erzsike hozzászólása
2011-07-17 12:29:35
  Kedves Zsuzsi ! Nagyon jó ötletned tartom részedről, hogy a kezdőkről nem felejtkezel meg. Ami másnak egyszerű, egy kezdőnek bonyolult, de igy azért érthetőbb, és biztosabban fog neki az ember. Én eddig a ferdepántot egész másképpen "gyártottam" nem is volt szép. Gondolj továbbra is ránk ilyen ötletekkel. Köszönettel Erzsike

  6.
 
Sztakó Anett hozzászólása
2011-07-17 11:22:52
  Köszönöm,hogy megírtad ezt a bejegyzést, nekem nagy segítség, mert eddig sosem mertem belevágni a ferdepánt készítésbe.
Most úgy gondolom legközelebb a saját ruháimhoz megpróbálom a saját anyagából készült ferdepántot.
Bár én kezdő vagyok, nem gyakoroltam még eleget szerintem, mert a kész ferdepántot sem sikerül mindig úgy felvarrnom, hogy mindkét oldalán menjen a varrás.
Sokszor jártam úgy, hogy a színén tökéletesen odavarrtam, viszont a másik oldalán a széle mellett varrtam.
De hátha gyakorlással tökéletesen sikerül majd :)

Köszönöm minden kezdő nevében az okításaidat!
  5.
 
Erdélyi Judit hozzászólása
2011-07-17 08:50:04
  Nagyon örülök a ferdepánttal kapcsolatos cikkednek, annyira könnyűnek látszik így, a képek alapján. Bár nem írod, de gondolom, amikor már elkészült, ahogy a képen látjuk, akkor a két oldalán a kiálló részt le lehet vágni anélkül, hogy felbomlana a varrás.
Nagyon hasznos minden útmutatód, köszönöm.
  4.
 
Szera hozzászólása
2011-07-17 07:27:03
  Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés! Köszönöm! Szép napot! :)
  3.
 
Ciska hozzászólása
2011-07-17 06:56:53
  Valóban szuper találmány a ferdepánt, én karácsonyra egy ferdepántkészítőt kértem a nővéremtől amivel készre lehet vasalni a "maszek" ferdepántot. Jó kis találmány. Erről is Írhatnál, lehet hogy nem mindenki ismeri. Legutóbb megvarrtam a kislánysapidat de csak egy szimpla anyagból hogy vékonyabb legyen és ferdepánttal szegtem el.
  2.
 
Anna Lugosi hozzászólása
2011-07-16 23:11:11
  A kesz pantot nagyon könnyen szepen feltudom varrni mert abban van mar gyakorlatom.A sajat keszitesüvel mindig meggyülik a bajom igy jo tippeknek örülnek.
Nagyon hasznos ez az oldal ! köszönöm:))
  1.
 
Simon Józsefné hozzászólása
2011-07-16 22:32:38
  Kedves Zsuzsa!
Nagyon jó ötlet, h ezt a témát is felvetetted, és segítséget adsz azoknak, akiknek gondot okoz. Gyakran esünk abba a hibába,- ha annak lehet nevezni- h feltételezzük, amit mi tudunk, mindenki tudja. De szerencsére mindig csatlakoznak újak, fiatalok, kezdők, kevésbé tapasztaltak, akiknek felmérhetetlen segítség minden szakmai fogás ismertetése. A továbbiakban is tartsd meg jó szokásodat, h pallérozol minden érdeklődőt, h profivá válhasson. Sok sikert, és jó egészséget kívánok a munkádhoz.

  Új hozzászólás

 
 
a Varróház megálmodója, hobbivarrónők tanácsadója, aki nem csak tanítja a varrás rejtelmeit, de nap mint nap alkalmazza azokat az ötleteket és praktikákat, amelyekről itt olvashatsz.
 

 
Szeretnél e-mail -ben értesülni a legfrissebb blog bejegyzésekről?

Leiratkozás: bármikor, egy kattintással.
 

 

olaf jelmez házilag átlátszó viaszosvászon könyvjelző készítés egyedi ruha készítés otthon nadrág alja felhajtás scherlock jelmez házilag jelmez szabásminta

jelmez ötlet

egyedi névjegykártya lepedő varrás tolltartó varrás ingyen varrótanfolyam táska készítés táska varrás farmer varrás kezdő varrótanfolyam divat herczeg zoltán intenzív varrótanfolyam fehér ruha titka fehér ruha ferdepánt készítése ferdepánt pamutvászon vászon tanműhely szegés terítő varrás képeslap Valentin nap ajándékutalvány karácsonyi ajándék ötlet. tűpárna ingyenes varrótanfolyam soma mamagésa kismama szoknya szoknya táska szoknya szabásminta szerkesztés textil játék készítés plüss állat szabásminta

plüss játék

kulcstartó egyedi szoknya szoknya nadrág babzsák nadrág univerzális varrótalp talp maci készítés

szabásminta készítés

kenguru színoldal fonákoldal anyag színe

textil

ingyen oktató videó lock overlock videó oktatás

varrás tanfolyam

varrat egyedi ruha háztartási varrógép zseb

szabás varrás

hímzés

egyedi

újévi fogadalom

fogyókúra

ruha polisztirol gyöngy

babzsákfotel szabásminta

alkotás

varrótanfolyam

blikk varrás táska egyedi póló varrás oktatás babahordozó szabásminta majoros zsuzsa varrónő varrótanfolyam ingyen varrógép varrjunk könnyedén rugalmas anyag összevarrása

szabásminta

varrásszél

varróház

fürge ujjak ingyenes oktató videó

 

 


2018. November

2018. Október

2018. Szeptember

2018. Augusztus

2018. Július

2018. Június

2018. Május

2018. Április

2018. Március

2018. Február

2018. Január

 

2017. November

2017. Október

2017. Szeptember

2017. Augusztus

2017. Július

2017. Június

2017. Május

2017. Április

2017. Március

2017. Február

2017. Január

 

2016. November

2016. Október

2016. Szeptember

2016. Augusztus

2016. Július

2016. Június

2016. Május

2016. Április

2016. Március

2016. Február

2016. Január

 

2015. November

2015. Október

2015. Szeptember

2015. Augusztus

2015. Július

2015. Június

2015. Május

2015. Április

2015. Március

2015. Február

2015. Január

 

2014. November

2014. Október

2014. Szeptember

2014. Augusztus

2014. Július

2014. Június

2014. Május

2014. Április

2014. Március

2014. Február

2014. Január

 

2013. November

2013. Október

2013. Szeptember

2013. Augusztus

2013. Július

2013. Június

2013. Május

2013. Április

2013. Március

2013. Február

2013. Január

 

2012. November

2012. Október

2012. Szeptember

2012. Augusztus

2012. Július

2012. Június

2012. Május

2012. Április

2012. Március

2012. Február

2012. Január

 

2011. November

2011. Október

2011. Szeptember

2011. Augusztus

2011. Július

2011. Június

2011. Május

2011. Április

2011. Március

2011. Február

2011. Január

 

2010. November

2010. Október

2010. Szeptember

2010. Augusztus

2010. Július

2010. Június

2010. Május

2010. Április

2010. Március

2010. Február

2010. Január

 

2009. November

2009. Október

2009. Szeptember

2009. Augusztus

2009. Július

2009. Június

2009. Május

2009. Április

2009. Március

2009. Február

2009. Január

 

2008. December

2008. November

2008. Október

2008. Szeptember

2008. Augusztus

 

 
Segítségével egy kattintásra értesülhetsz a legfrissebb blog bejegyzésekről.

Kattints ide, és add hozzá a Varróház Blogot böngésződ élő könyvjelzői közé!
 
 

Mystic Informatika - hatékonyan az interneten!
Minden jog fenntartva! © mystic.hu ©

A felhasználói élmény javítása, és a honlap látogatói szokásainak megismerése céljából weboldalaink megjelenítésekor cookie-kat/sütiket használunk. Honlapunk böngészésével hozzájárulásodat adod a sütik tárolásához és felhasználásához.
X