Varróház Blog
http://blog.varrohaz.hu
       
Jul
27
Textil: A ragyogóan fehér ruha titka
Írta: Majoros Zsuzsa, dátum: 2011.07.27Tegnap átjött a barátnőm, épp ki volt teregetve a fehér mosás. Meglepetésemre kijelentette: „Látom Te is tudsz fehér ruhát mosni, én bármit csinálok mindig szürke lesz. Kipróbáltam már sokféle mosóport, megvettem a legdrágábbat is, de a fehér ruhák bizony szürkék lettek egy idő után."

Szerinte biztosan mosógép kérdése, esetleg titkos woodoo varázslat kell hozzá, de egy biztos, neki ez nem megy.
Nem is értem, hiszen ez pofonegyszerű! Én eddig azt hittem, minden háziasszony tudja amit én tudok az anyagokról, de úgy tűnik ez inkább a szakmámmal jár.

Úgy gondoltam Veled is megosztom, mitől maradnak a fehér ruhák ragyogóan fehérek, ráadásul méregdrága mosópor nélkül. Kíváncsi vagyok, hogy Te például tudtál-e erről?

A fehér ruhák fehérségének megőrzéséhez nem méregdrága mosópor kell, hanem következetes szigorúság.
Persze nem arra gondolok, hogy jól megfegyelmezed a fehér szennyest, hogy optikai fehérré alakuljon a mosógépben.:)
Inkább arra, hogy szigorúan kell kiválogatni mit teszel a fehér mosásba.
A titok csupán annyi, hogy fehér ruhának csak a kizárólag fehér ruhák számítanak. Az a fehér póló, aminek az elején egy szép nagy Pókember díszeleg, már világos mosásnak számít.
Egy-egy kisebb, világos színű mintával lehetsz elnéző, de bármilyen kis színes mintát beteszel a mosógépbe, tudjál róla, hogy ettől szürkébbek lesznek a fehér ruhák.
A szürkés árnyalatot ugyanis a vízbe kerülő színanyagok okozzák, amelyek újra enyhén elszínezik a ruhát.

Ezen kívül van még egy fontos dolog. Sokan kizárólag színes ruhákhoz való mosóport tartanak otthon, és azt használják a fehérhez is. Ez is hiba, hiszen nem véletlenül van más összetételű mosópor hozzá. A színes ruhákhoz való mosópor megköti a színeket, ami felesleges egy fehér mosásnál, sőt ha beletettél valami kis mintásat is, kifejezetten káros.
A fehér ruhához való mosópor olyan adalékokat is tartalmaz, amitől még fehérebbnek tűnik.

Persze beszélhetnénk még a különböző fehérítőszerekről, például arról, mitől lesz néha sárga, amit hypoval kezelsz, de ezt hiszem ez már egy másik történet lesz. Sajnos a már beszürkült ruhákon már alig-alig tudsz segíteni, ezért fontos, hogy megtartsd inkább ragyogóan fehérnek.

Neked is gondot okoz a ruháid tökéletes fehérsége? Te milyen praktikát használsz?


Új hozzászólás >>42 hozzászólás Új hozzászólás

  42.
 
Nina hozzászólása
2017-01-07 10:20:43
  A napon szárítással vitatkoznék. Hagyományos szerekkel való mosás után hatásosan fehérít a napfény, de az új, modern (drága) mosószerekben optikai fehérítő van, ami a napfénytől besárgul. Többször tapasztaltam, hogy a ruha napsütötte oldala sárga lett, az árnyékos pedig hófehér.
  41.
 
Vessző Ivett hozzászólása
2013-08-27 12:43:54
  hogyan lehet a hypot kiszedni a kék ruhából?
  40.
 
gviki hozzászólása
2013-08-07 17:49:57
  Azt szeretnem kerdezni, hogy az olyan feher ruhakat, amiken van szines felirat, kis szines minta, arra lehet feherito mosoport, feherito port hasznalni? Koszonom!!
  39.
 
Virág hozzászólása
2013-07-07 13:24:21
  Sziasztok!
Légy szíves, írjátok már meg nekem azt, hogy hogyan adagoljátok a nátrium-perkarbonátot az áztatóvízhez úgy, hogy hatékonyan fehérítsen? Meddig ázzon a ruhanemű?
Valamint:
Mosógépben használva is hatékonyan tud fehéríteni a nátrium-perkarbonát és ha igen, akkor hogyan kell adagolni?
Köszönöm nagyon!
  38.
 
Réka hozzászólása
2013-02-25 15:21:18
  Én nagyon kezdő vagyok ezen a téren. Eddig áztatással és kézi súrolással próbáltam kiszedni a barátom fehér cselgáncsruhájából az izzadságfoltokat. Nem sikerült. Bár mondjuk értem már hogy áztatni hosszabb ideig kellett volna, és kevésbé meleg vízben...
A szódabikarbónát+hosszabb előáztatást ki fogom próbálni.
Köszönöm a tippeket!
  37.
 
Olga hozzászólása
2012-06-30 13:14:28
  Nekem is mindig szépek a fehérek. Megtehetem, hogy napon szárítsam őket, de télen is kifagyasztom. Nagyon puhák lesznek. Kimondottan szeretem a színfogó kendőt. Többször is felhasználom. /fehér, szines, sötét, aztán dobom csak el. / Ha van világos kék ruha , egyet- kettőt a fehérek közé teszek. Ami nagyon piszkos, azt beáztatom, utána megy a mosógépbe. A konyharuháim is nagyon szépek.Azért én azt gondolom, hogy igen is függ a ruha anyagától is, mert a férjem nagyon piszkos fehér munkás pólója sokkal fehérebb, mint a féltve őrzött pólóm. Most ismerkedem a mosószódával, és a szódabikarbónával. Kezdem kedvelni. A mosódiót már egy ideje használom, de csak sötétekhez, nekem nem jön be a világoshoz. Régóta használok mosószappant is, de eddig csak a zoknikat kentem be vele , és utána átmostam, majd ment a mosógépbe. Nagyon klassz. Legközelebb belereszelem a gépbe, és kivácsi leszek, hogy mit érek el vele. Remélem nem habzik nagyon.
  36.
 
Mónika hozzászólása
2012-05-31 21:49:40
  A fehér ruhákat én mosás előtt beáztatom pár órára sütőporos vízbe, egy adag ruhához elég egy csomag sütőpor. Kiváló fehérítő hatása van és az anyagot sem roncsolja, nem beszélve arról hogy bőrbarát.
  35.
 
vasszűz hozzászólása
2012-05-31 10:45:48
  Nátrium-perkarbonátos áztatás (egy éjszakán át, langyos vízben - ez fontos; folttisztító só néven kapható bioboltokban pl.), ill. aki tehet, a szabadban szárítson, akkor is, ha felhős az idő.
  34.
 
Sz. Orsolya hozzászólása
2011-10-19 15:47:19
  Nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de bizony mosóporfüggő.

Nyáron egy németországi Lidlben láttunk nagyon olcsó mosóport - nem írok márkát, de nem a nagy neveket kell elképzelni, hanem egy nálunk ismeretlen nevű mosóporról van szó -, ami a színes mosás közé keveredő fehér tornazoknit ragyogó fehérre mosta 40 fokon... És csak azért vettük meg, mert úgy gondoltuk, hogy az olcsó mosópor is moshat jól és kevesebbe fog kerülni egy mosás. (Mi a kazánról eresztjük rá a melegvízt is (zuhannyal) a ruhákra, mert a gáz olcsóbban melegíti a vizet, mint a mosógép fűtőszála.)

Egy cseh nyelvről fordított régi tanulmányt olvastam valamelyik hírportálom ár erről, hogy a gyártók másféle mosóport (csokoládét stb.) gyártanak a különböző országok piacaira, de akkor csak legyintettem, most viszont magam tapasztaltam, hogy tényleg jobb minőségű a német mosópor, mint a magyar. Ezt is érdemes megpróbálni annak, aki teheti.
  33.
 
szappanopera hozzászólása
2011-09-27 10:34:16
  Sokan írták már előttem, amit én is fogok. Fehér mosáskor kimondottan fehér ruhákkal rakom tele a gépet.
Nem használok vegyszert, mert az roncsolja a textil szálait. A trisó és a mosószóda nekem bevált fehérítésre és folteltávolításra is. Csak ajánlani tudom. A ruhák minden mosás után ragyogó fehérek :)
  32.
 
Sziszamókus hozzászólása
2011-08-28 18:09:24
  Én Trisóval vízlágyítózok, mert nálunk nagyon kemény a víz..Sima kisboltban veszem és 1-2 kupaknyit teszek a mosóporhoz...A Calgon is ezzel működik, csak sok benne az egyéb maszlag..
  31.
 
Simon Évi hozzászólása
2011-08-18 13:49:24
  Nagykiszerelésű szódabikarbóna van a Metro áruházban, a fűszereknél, 3 kg-s, zöld-fekete csomagolásban. És elvileg bioboltokban kapható mosószóda is.
  30.
 
kató hozzászólása
2011-08-14 13:53:33
  Mosószódát, szódabikarbónát hol veszitek nagy kiszerelésben? Aki tud segítsen, köszi.
  29.
 
Évi Kelemen hozzászólása
2011-08-12 09:17:53
  KIEGÉSZÍTÉS:-jaaa azt elfelejtettem oda írni, h az én módszerem a már beszürkült ruhák mosásához jó igazán,végigolvastam az összes bejegyzést, és.... szódabikarbóna nekem is bejött,ahogy a mosószóda is,az áztatás hossza azért fontos mert tovább lágyítja az anyagot ami segít minél több szennyeződés eltávolitásásban. És van néhány hasznos oldal ami segít megérteni még a különböző anyagok tulajdonságait. tisztatertechnologia.hu/ ?p=hir&id=268 www.eskuvovilag.hu/index2.php ?option=com_content&do_pdf=1&id=52 www.tutitippek.hu/blog/mosasi-tippek.php www.tutitippek.hu/blog/kornyezetbarat-mososzer.php
  28.
 
Évi Kelemen hozzászólása
2011-08-12 08:43:05
  Sziasztok! Én megtaláltam a módját a tökéletes fehér ruhának, van néhány szabály amit be kell tartani de működik. :) 1)először is ki kell mosni a tiszta fehér ruhákat amiben nincs semmi minta fehérítős mosóporral magas hőfokon 60fok felett. 2)utána 1 éjszakán keresztül hagyd ázni venis-es vízben ami nem meleg víz majd utána mosd újra alacsony hőfokon, sem a hipót sem más fehérítőt nem szabad meleg vízhez adni és önmagában sem jó mindig legyen 1 kis mosószer is mellette.3) nem a mosópor és nem a géptő függ, ha magas a ízkőtartalma a víznek otthon soha nem lesznek fehérek a ruhák igazán, ezt többféleképen lehet ellenőrizni,de lehet víztisztító berendezéseket kapni, ami nagyon hasznos dolog, és nem csak a mosáshoz, az étel is finomabb, a hajad is puhább lesz, és a bőröd nem lesz olyan száraz.Szerintem ez működik.
  27.
 
Kinga hozzászólása
2011-08-02 16:20:51
  Nekem egy mosógépszerelő javasolta, hogy csak folyékony mosószert használjak, mert a por eltömíti a gépet. Ezért azt használok + ecet. Szerintetek ehhez mennyit adjak a szódabikarbónából v. társaiból?
  26.
 
Blum Tamásné hozzászólása
2011-08-01 11:14:28
  Sziasztok!
Nekem egy másfél éves kislányom van,és bizony én is bajlódok a fehér ruhákkal...
De ez a szódabikarbónás tipp piszkálja a fantáziám!
Biztosan ki fogom próbálni!!!
Nagyon köszönöm a tippet!!!!
  25.
 
darabne licskai margit hozzászólása
2011-07-30 20:18:41
  köszönöm a jó tanácsokat, de ez akkor még egyszerübb volt amikor még hajduval mostam ,hiszen mindent külön tettem bele . de most már nem egyszerü ha van 1 vagy 3 olyan fehér ruha akkor bele kell raknom az automatába a világosak közé, bizony elégedetlen vagyok a konyha ruháimmal mert azt külön hipóznom kell , hogy fehér legyen. szeretettel margó
  24.
 
Kárpátiné Véró Veronika hozzászólása
2011-07-30 16:46:56
  Én is a fehéreket, csak fehérekkel mosom, de minden adaghoz 1-2 evőkanál szódabikarbónát teszek, biztos a siker. Nagy áruházakban kilós kiszerelésben kapható. sok sikert!!!
  23.
 
nrzsuzsa hozzászólása
2011-07-29 17:09:56
  Gyógyszertárban nálunk 600,-/KG a szódabikarbóna, igen én is 50-50% keverem. A szines kifakult ruha régi szinpompájában ragyog! A fehér fehér lesz! Áztatásról nem szoktam le! Az kell! Ja és a mosóporoknak elég a fele mennyiség, mint ami a dogozokra van írva, ezt vmelyik újságban olvastam, 1 szakértőtöl!!! Hiszen cél, hogy minél több mosóport használjunk, a gyártónál!!
  22.
 
Rozi hozzászólása
2011-07-29 12:26:34
  Kedves Omega Mira! Ha a víz megköti a szennyet miért is abban mosunk ?Úgy tudom akkor köti meg, ha kézmelegnél melegebb a víz. Üdv:Rozi
  21.
 
Dné Márta hozzászólása
2011-07-29 09:15:33
  Sziasztok!
Lányaim táncolnak:fehér zokniban parketten.
Piacon nénikéktől szoktam vásárolni háziszappant / 350Ft/db /bedörzsölöm vele és kb. negyedóra múlva átöblítem. Ezután jöhet a mosógép, Mülleres / saját termékük!300Ft körül van és egy mosáshoz 3 kupaknyi kell. / fehérítőt teszek a Tesco-s folyékony mosószerhez /3liter 500 Ft, tehát nem drága, de tudja azt amit más mosószer./ A feketére táncolt fehéreket így varázsolom kicsi pénzből ismét fehérré.
Másik verzió: dörzstartalmú kéztisztítóval /festék és vegyi áru boltok különböző áron kínálják, de jó a legolcsóbb is! / dörzsölöm be a koszos felületet mosás előtt. Olajos foltokat is ezzel tökéletesen ki lehet szedni.
Jó mosást mindenkinek!
Márta
  20.
 
violetto hozzászólása
2011-07-29 09:09:43
  Jók az eddigi észrevételek és adjuk hozzá az alapos öblítést, amire automata mosógépnél külön ügyelni kell. Nem elegendő a szokásos fél- vagy egyperces öblítési periódus, ilyenkor másik program öblítéséhez kapcsolom, ami újabb féllperc és a vízzel is takarékoskodom, mert nem kell dupla öblítő programot indítani újabb vízmennyiséggel.
  19.
 
Purtan Erika hozzászólása
2011-07-29 08:24:58
  Kedves Zsuzsa! Nagyon hasznos ez az információ. Mostantól CSAK FEHÉRET tezsek be a gépbe. De a férjem fehér pólóin színes feliratok vannak. Ez azt jelenti, hogy azok soha többé nem lesznek fehérek? És az sem ami tiszta fehér ugyan, de már beszürkült? :-( Nagyon szeretném visszafehéríteni őket. Ha van erre tanácsod, kérlek oszd meg velem. Köszönöm: ERa
  18.
 
Bolla Márta hozzászólása
2011-07-28 19:50:43
  Sziasztok! Nekem is tökéletesen beváltak a környezetbarát megoldások: mosódió, mosószóda, nátrium perkarbonát, öblítéshez ecet és illóolaj. A szódabikarbónát főleg takarításhoz használom.
  17.
 
Bakos Katalin hozzászólása
2011-07-28 18:44:53
  Kedves Zsuzsa! Igazad van! Minden feher titka, csak is az, amikor feheret teszünk a gepbe. Magam is ki probaltam minden mososzert es hömersekletet. Nem erdemes pazarolni! Nem kell mindent 60 fokon mosni! Söt! Amikor a fiam meg született ( 24,5 esztendeje) meg ruha pelenka volt, akkor jöttem ra a " titokra". Valamiert az en feher ruhaim mindig szebbek voltak, mint a szomszed asszonyoke. Most mar tudom, pedig eddig csak ösztönböl csinaltam. Tudod Zsuzsa, mint a varrast... Üdv. Mindenkinek: B. Kati
  16.
 
Omega Mira hozzászólása
2011-07-28 16:28:12
  Most olvastam Rozit,én nem javaslom az egy órás áztatást,max 25 perc elég,mert utána visszaül a kötéspontokra a kosz.
A víz ugyanis gyorsan megköti a szennyeket.
Mira
  15.
 
Omega Mira hozzászólása
2011-07-28 16:25:11
  A legfontosabb,hogy ne tömjük tele a mosógépet,legyen helye a ruhának szabadon mozogni a vízben!
Én trisót használok és ecettel öblítek.
És a fehérmosásban csak fehér ruhák legyenek.
  14.
 
Edina hozzászólása
2011-07-28 15:36:57
  Nem kell semmilyen speciális mosószer. A fehérséget egyszerűen szódabikarbónával lehet megtartani. Mosópor-szódabikarbóna 50-50% és fehérek maradnak a ruhák.
  13.
 
Gabi hozzászólása
2011-07-28 14:26:23
  En is osztom a véleményt a szódabikarbónás mosassal kapcsolatban,de egy csomag sütőpor is remekűl fehérít. Azonban nem kéne megfeledkezni ősanyáink metódusáról sem éspedig az áztatásról, természetesen kimondottan csak fehér ruhákkal érdemes megpróbálni és a siker nem várat magára.
  12.
 
gm hozzászólása
2011-07-28 13:54:47
  szódabikarbona a titok!
  11.
 
bellatrix hozzászólása
2011-07-28 13:48:08
  A szódabikarbóna helyett a mosószódát javaslom, mert az jobban mos, a szódapor könnyebben bomlik, több kell belőle. Persze akinél bevált, nehogy változtasson!
A mosószódával kevesebb mosópor kell, én a színesekhez max. 1 ek-t adok, a fehérekhez kicsit többet. Plusz a fehérekhez még adok fehérítő sót, amit lehet ilyen néven is kapni, vagy egyszerűen a NA-perkarbonát álnév alatt. Ebből 1 evőkanál kell. Az aktív oxigénnel tisztít, leginkább alacsonyabb hőfokon (max. 40fok). De áztatni lehet vele kézmeleg vízben, és kitűnő folttisztító! Magasabb hőfokon a Na-perBORátot javasolják, én még nem próbáltam, ez jól tűri a forró vizet, vagyis nem szökik el belőle olyan hamar a tisztító oxigén.
  10.
 
kartifli hozzászólása
2011-07-28 12:37:35
  Én citromlével öblítek. Na, nem igazival (az kicsit borsos lenne), hanem a leggagyibb tescos citromlével. Ha nincs citromsót hígitok vízzel.
  9.
 
Zsuffa Éva hozzászólása
2011-07-28 12:11:34
  Sziaszotok! Lassan egy féléve mosódióval mosók, a fehérekhez - világosakhoz használok fehérítő sót, azóta fehérebbek a ruháink, mint amikor fehérekhez való drága mosószert használtam.
  8.
 
Andi hozzászólása
2011-07-28 11:53:54
  Mónusz, én is a metros szódabikarbónát használom, kilós kiszerelésben kapható, zöld-fekete zacskós, Gasztro a márkája, és igen, szódabikarbóna van ráírvan.
  7.
 
Monusz hozzászólása
2011-07-28 11:46:28
  Rita! Ez a szódabikarbóna érdekelne. Ilyen néven kapható? Vagy mosószóda? Ebben nem vagyok jártas, segítenél?
  6.
 
Anna Lugosi hozzászólása
2011-07-28 11:43:16
  én színfogó kendőt használok a szineshez és fehérhez is. A fehér fehérebb a szines élénkebb tőle , és a kis szinezékanyagokat ami vízbe kerül megfogja a kendő:))
minden drogériában lehet kapni én a dr Beckmannt ajánlom 20db.
  5.
 
Rita hozzászólása
2011-07-28 11:41:03
  Sőt ha fele-fele arányban használod a mosóport és a szódabikarbónát akkor gyönyörű fehérek lesznek a ruháid!! Évek óta használom a szódabikarbónat, kb.300 ft a Metróban, és csodásak a ruháim.
  4.
 
Bíróné Kathi Edina hozzászólása
2011-07-28 11:38:25
  A színfogó kendőt hozzászoktam rakni a fehér ruhákhoz.Ha minta van a ruhákban vagy világos a ruha akkor is lehet a fehérekkel együtt mosni,mert a kendő szépen összegyűjti a színeket.Így a fehér az is marad.
  3.
 
Valéria hozzászólása
2011-07-28 11:37:16
  Én is igyekszem ezt a módszert alkalmazni, de nem tudok mindig egy mosógépnyi fehéret összeszedni.
Nem rég akadtam rá a Natrium perkarbonátra a közeli vegyszerboltban egy evőkanalnyi a mosógépbe és már mehet is a világos mosás!
  2.
 
Rozi hozzászólása
2011-07-28 11:35:08
  Kézmeleg Biopon áztatós vízben 1 órát áztatni majd kicsavarni és ezután gépben kimosni. Gyönyörű fehér lesz.
  1.
 
monih hozzászólása
2011-07-28 11:19:18
  Ha a napra kiteritem a fehér ruhát, az is nagyon szépen fehérít.

  Új hozzászólás

 
 
a Varróház megálmodója, hobbivarrónők tanácsadója, aki nem csak tanítja a varrás rejtelmeit, de nap mint nap alkalmazza azokat az ötleteket és praktikákat, amelyekről itt olvashatsz.
 

 
Szeretnél e-mail -ben értesülni a legfrissebb blog bejegyzésekről?

Leiratkozás: bármikor, egy kattintással.
 

 

olaf jelmez házilag átlátszó viaszosvászon könyvjelző készítés egyedi ruha készítés otthon nadrág alja felhajtás scherlock jelmez házilag jelmez szabásminta

jelmez ötlet

egyedi névjegykártya lepedő varrás tolltartó varrás ingyen varrótanfolyam táska készítés táska varrás farmer varrás kezdő varrótanfolyam divat herczeg zoltán intenzív varrótanfolyam fehér ruha titka fehér ruha ferdepánt készítése ferdepánt pamutvászon vászon tanműhely szegés terítő varrás képeslap Valentin nap ajándékutalvány karácsonyi ajándék ötlet. tűpárna ingyenes varrótanfolyam soma mamagésa kismama szoknya szoknya táska szoknya szabásminta szerkesztés textil játék készítés plüss állat szabásminta

plüss játék

kulcstartó egyedi szoknya szoknya nadrág babzsák nadrág univerzális varrótalp talp maci készítés

szabásminta készítés

kenguru színoldal fonákoldal anyag színe

textil

ingyen oktató videó lock overlock videó oktatás

varrás tanfolyam

varrat egyedi ruha háztartási varrógép zseb

szabás varrás

hímzés

egyedi

újévi fogadalom

fogyókúra

ruha polisztirol gyöngy

babzsákfotel szabásminta

alkotás

varrótanfolyam

blikk varrás táska egyedi póló varrás oktatás babahordozó szabásminta majoros zsuzsa varrónő varrótanfolyam ingyen varrógép varrjunk könnyedén rugalmas anyag összevarrása

szabásminta

varrásszél

varróház

fürge ujjak ingyenes oktató videó

 

 


2019. Május

2019. Április

2019. Március

2019. Február

2019. Január

 

2018. Május

2018. Április

2018. Március

2018. Február

2018. Január

 

2017. Május

2017. Április

2017. Március

2017. Február

2017. Január

 

2016. Május

2016. Április

2016. Március

2016. Február

2016. Január

 

2015. Május

2015. Április

2015. Március

2015. Február

2015. Január

 

2014. Május

2014. Április

2014. Március

2014. Február

2014. Január

 

2013. Május

2013. Április

2013. Március

2013. Február

2013. Január

 

2012. Május

2012. Április

2012. Március

2012. Február

2012. Január

 

2011. Május

2011. Április

2011. Március

2011. Február

2011. Január

 

2010. Május

2010. Április

2010. Március

2010. Február

2010. Január

 

2009. Május

2009. Április

2009. Március

2009. Február

2009. Január

 

2008. December

2008. November

2008. Október

2008. Szeptember

2008. Augusztus

 

 
Segítségével egy kattintásra értesülhetsz a legfrissebb blog bejegyzésekről.

Kattints ide, és add hozzá a Varróház Blogot böngésződ élő könyvjelzői közé!
 
 

Mystic Informatika - hatékonyan az interneten!
Minden jog fenntartva! © mystic.hu ©

A felhasználói élmény javítása, és a honlap látogatói szokásainak megismerése céljából weboldalaink megjelenítésekor cookie-kat/sütiket használunk. Honlapunk böngészésével hozzájárulásodat adod a sütik tárolásához és felhasználásához.
X