Varróház Blog
http://blog.varrohaz.hu
       
Oct
19
Egyedi ruha a XXI. században
Írta: Majoros Zsuzsa, dátum: 2011.10.19

Azt gondolom, hogy ha már tudsz varrni, akkor nem csak az a fontos, hogy elkészíts egy ruhát, ami az alakodhoz pontosan illeszkedik. Sokkal inkább fontosabb, hogy az a ruha passzoljon az egyéniségedhez, tükrözze mindazt, amit Te képviselsz. Ha ezt sikerül elérned, minden bizonnyal egyedi ruha lesz a végeredmény. Emiatt minden új ruha elkészítése egyfajta kihívás saját magunkkal szemben.

Herczeg Zoltán divattervezőnek - akit a médiából már jól ismerhetsz - szinte mindenről markáns véleménye van, különösen ha saját "szakterületéről", divatról vagy öltözködésről van szó. Egy hangulatos beszélgetés során megtudtam Zolitól, mennyire követik az emberek Magyarországon a legújabb trendeket. Mi befolyásolja a hazai utcai divatot? Ezen kívül ami szerintem nagyon fontos, hogy hogyan lehet változtatni? Ha eddig szürkén, unalmasan öltözködtél, akkor hogyan kell elkezdeni a változtatást?

Kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, ezért ha megnézted a videót, írd meg hozzászólásban a véleményedet a feltett kérdésekkel kapcsolatban!

(Ugyan az interjú kb. egy éve készült, a téma természetesen ma is aktuális. A felvételen még a pocakomban lubickolt a lányom :))


Új hozzászólás >>12 hozzászólás Új hozzászólás

  12.
 
D.Kati hozzászólása
2011-10-26 14:17:33
  Herczeg Zolit nagyon bírom, az ember maga egy jelenség, hát még a ruhái!! Azt hiszem minden lényegeset elmondott, én is hasonlóképpen közelíteném meg a témát. Nem kell nagy megfejtés ahhoz, hogy egyedi ruhákat hordhassunk, viszont az a bizonyos igény annál inkább! Jól mondja Zoli, hogy az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a ruhánkban. Amikor tükörbe nézünk, ne idegenként nézzünk magunkra, az nem jó. Viszont ha látjuk a tükörben azt ami igazán mi vagyunk, és örömmel tölt el a látvány, akkor elégedettek lehetünk! :) Köszi Zsuzsa a szuper interjút!!
  11.
 
Kormos Tibor hozzászólása
2011-10-24 21:52:09
  Aranyos vagy, Zsuzsa, alapból jó a szándék, kívánom: úgy legyen!
Zoltán, viszont realista, és sajnos, igaza van!
Szomorú apropó a tegnapi megemlékezés, és abban az időben pl. mindenki lódenkabátot hordott, és nem hinném, hogy ez lett volna a legnagyobb gondjuk.. Mint, ahogy ma sem...
Smutty
  10.
 
Kozma hozzászólása
2011-10-23 04:10:36
  Stílust ad egy egyszerű ruhának a jó minőségű textil is. Jelenleg ugyanis csak "pelenka" anyagokból lehet választani (poliészter, nylon st.), fuldoklik benne a bőrünk is és nem olcsó. 5-6 éve még található volt megfizethetően muszlin, szatén, pamut- és gyapjúkeverék. Nyilván az autózás sok üzemanyagot igényel, s a kőolaj melléktermékeként hozták létre a műanyag ruházatot, ez is oka lehet az allergiának.
A jó és a silány anyag megvarrása ugyanolyan fáradsággal jár, A nemesebbet is át lehet alakítani, hogy kövessük a divatot, csak figyelmesség kell, a fantáziánk működni fog.
  9.
 
Kozma hozzászólása
2011-10-23 04:06:11
  Stílust ad egy egyszerű ruhának a jó minőségű textil is. Jelenleg ugyanis csak "pelenka" anyagokból lehet választani (poliészter, nylon st.), fuldoklik benne a bőrünk is és nem olcsó. 5-6 éve még található volt megfizethetően muszlin, szatén, pamut- és gyapleverékek. Nyilván az autózás sok üzemanyagot igényel, s a kőolaj melléktermékeként hozták létre a műanyag ruházatot, ez is oka lehet az allergiának.
A jó és a silány anyag megvarrása ugyanolyan fáradsággal jár, A nemesebbet is át lehet alakítani, hogy kövessük a divatot, csak figyelmesség kell, a fantáziánk működni fog.
  8.
 
Móni hozzászólása
2011-10-20 13:58:20
  Nagyon sok mindenben igaza van Herczeg Zoltánnak. Nagyon sok embernek nincs igénye a szépre illetve a harmonikus megjelenésre. Még nehezebb hogy az ember összehozza a külső harmóniát,és a belső kisugárzást a megjelenésében. Az is igaz hogy nagyon nehezen jutnak el Magyarországra a legújjabb trendek, de a fent említett probléma minden országban megfigyelhető. A legfontosabb , hogy az emberek megfelelőképpen tudják kifejezni magukat az öltözködésük által, és szerintem ez az amit tanítani kéne az embereknek. Hogyan tudják egyedivé varázsolni megjelenésüket a kiegészítők segítségével. És ehhez bizony egy nagy adag önbizalom is szükségeltetik.
  7.
 
Boris hozzászólása
2011-10-20 13:54:12
  Szóval akkor indítasz egy stílus-tanodát is? :)
Természetesen szabásmintákkal!
Már nagyon várom!
  6.
 
Majoros Zsuzsa hozzászólása
2011-10-20 09:04:40
  Anna_gzs, egyedi ruha alatt semmiképpen az eddig még sosem létezettet értem. Az én olvasatomban az egyedi ruha passzol az alakodhoz és az egyéniségedhez. Tudod, amikor ránézel egy emberre és látod, hogy "egyben" van. A külseje és a ruhája teljes összhangban.
Ez bizony a hétköznapokban és a különleges napokon egyaránt fontos. Az egyedi öltözet lehet éppen konfekció ruhákból is igényesen összeválogatva, de mindenképpen könnyebb a saját elképzelésed alapján magadnak megalkotni.

Azzal maximálisan egyetértek, hogy sajnos a boltok nagy többségében 42-nél kisebb fiatalokra gyártanak ruhákat, ezért nehéz dolga van különösen a középkorú nőknek, ha boltban akarnak vásárolni.
  5.
 
Melinda hozzászólása
2011-10-20 08:49:30
  Én is úgy látom, hogy az áruházak a fiatalokra és a 42-es méret alatti nőkre gondolnak.
Nem tudom ez e az oka, hogy úgy tünik, mintha sokan egy-két számmal kisebb ruhát hordanának. Tehát nem hogy nem az egyéniségüknek nem felel meg a ruha, hanem az alaknak sem.

A másik dolog az, hogy a nagy többséget nem veti fel a pénz, hogy igényes divatáru üzltben vásároljon.
Persze igazából egyik sem mentség, hiszen azért kaptuk meg a kreativitást az égiektől, hogy e téren is éljünk vele.
Nem kell profi varrónőnek lenni, elég ha megtanulunk egyenesen varrni, már akkor be tudunk venni egy ruhából, fel tudjuk hajtani...stb. így szépen megjelenik az igény a többi dologra is.))
Egy nagyobb tükör a lakásban sokat segíthet, hogy tényleg a megfelelő ruhában pompázzunk.

ezeket a gondolatokat hozta elő belőlem a videó, köszönöm, hogy leírhattam

  4.
 
Sárkány Piroska hozzászólása
2011-10-19 21:12:48
  Kedves Zsuzsa! A riportban emlegetett igény és ízlés kialakítása a legfontosabb. Az átlagos magyar nő rosszul öltözött, mert fogalma sincs arról, mi áll jól az alakjának és személyiségének. Nem beszélve arról, hogy a legkevesebb pénzt szeretné erre költeni. Csak azt kellene megtanulja milyen színek, és alakjának megfelelő formák állnak jól neki Ez nem ördöngősség, ma már kis odafigyeléssel,aránylag alacsony áron is lehet divatosan öltözni. Sokszor csak egy-két új darabot kell vásárolni, vagy csináltatni ahhoz, hogy megfelelően öltözötten, jól érezzük magunkat a ruhánkban. Sajnos időnként azt is tapasztalom, hogy még a márkás üzletek eladói sincsenek mindig tisztában, mit ajánljanak a vevőnek.
Üdvözlettel, Tóthné Sárkány Piroska
  3.
 
lomaquilt hozzászólása
2011-10-19 20:26:29
  Érdekes volt az interjú, teljes mértékben egyetértek vele. Ha az utca emerét és azon belül is a középkorosztályt nézzük, akkor meg kell jegyezni, hogy ruhájuk divatjamúlt, szinösszeállitás nem jó. Mindezt miért irom: ez a korosztály aki nehezen talál magának munkát. Ehhez hozzájárul az öltözködés. Az ápoltság, a szinek harmoniája még a régebbi ruhákat is másként mutatja. Sokszor a kiegészitők divatos megléte szintén feldobja az öltözéket. Sajnos az üzletek elsősorban a fiatalokra gondolnak. A divattervezők ruhái -márcsak áruk miatt is- nem ennek a korosztálynak való. Sokszor pedig talán ebből a korosztályból kerülhetnek ki az igazi fogyasztók.
  2.
 
Bajkai Attila hozzászólása
2011-10-19 18:08:03
  Kedves Zsuzsa.
Én nagyon messze vagyok a varrás tudástól.
A DVD-k alapján, nadrágfelhajtás és ehhez hasonló hasznos munkákat elvégzek már. Tapasztalom, hogy a varrás sok apró mozdulatok halmazából áll, amit külön, külön kell a tanulónak begyakorolni.
Mind ehhez pluszban jön hozzá a szabásminta tervezés és alkalmazás.
A varráshoz ennyit tudok hozzászólni, de a divattervezéshez még ennyit se.
Üdvözlettel: Bajkai Attila

  1.
 
anna_gzs hozzászólása
2011-10-19 16:57:50
  Szia

Csak részben témába vágóan,azt szeretném megkérdezni,hogy mégis mit kell érteni az egyedi ruhán? Egy hétköznap is hordható ruha szerintem semmiben nem tud már egyedi lenni. Minden kiegészítő volt már,mindent rá varrtak,vagy vasaltak már. Lassan az épp elméjűség határán innen és túl is. Formákban sincs már semmi ami nem lett volna már.
Persze ha el tekintünk a hétköznap hordhatóságtól,akkor még lehet valamit kezdeni ezzel az egyedi ruha fogalommal, talán. De az élet sajnos nagyobb részt hétköznapokból áll.


  Új hozzászólás

 
 
a Varróház megálmodója, hobbivarrónők tanácsadója, aki nem csak tanítja a varrás rejtelmeit, de nap mint nap alkalmazza azokat az ötleteket és praktikákat, amelyekről itt olvashatsz.
 

 
Szeretnél e-mail -ben értesülni a legfrissebb blog bejegyzésekről?

Leiratkozás: bármikor, egy kattintással.
 

 

olaf jelmez házilag átlátszó viaszosvászon könyvjelző készítés egyedi ruha készítés otthon nadrág alja felhajtás scherlock jelmez házilag jelmez szabásminta

jelmez ötlet

egyedi névjegykártya lepedő varrás tolltartó varrás ingyen varrótanfolyam táska készítés táska varrás farmer varrás kezdő varrótanfolyam divat herczeg zoltán intenzív varrótanfolyam fehér ruha titka fehér ruha ferdepánt készítése ferdepánt pamutvászon vászon tanműhely szegés terítő varrás képeslap Valentin nap ajándékutalvány karácsonyi ajándék ötlet. tűpárna ingyenes varrótanfolyam soma mamagésa kismama szoknya szoknya táska szoknya szabásminta szerkesztés textil játék készítés plüss állat szabásminta

plüss játék

kulcstartó egyedi szoknya szoknya nadrág babzsák nadrág univerzális varrótalp talp maci készítés

szabásminta készítés

kenguru színoldal fonákoldal anyag színe

textil

ingyen oktató videó lock overlock videó oktatás

varrás tanfolyam

varrat egyedi ruha háztartási varrógép zseb

szabás varrás

hímzés

egyedi

újévi fogadalom

fogyókúra

ruha polisztirol gyöngy

babzsákfotel szabásminta

alkotás

varrótanfolyam

blikk varrás táska egyedi póló varrás oktatás babahordozó szabásminta majoros zsuzsa varrónő varrótanfolyam ingyen varrógép varrjunk könnyedén rugalmas anyag összevarrása

szabásminta

varrásszél

varróház

fürge ujjak ingyenes oktató videó

 

 


2019. Április

2019. Március

2019. Február

2019. Január

 

2018. Április

2018. Március

2018. Február

2018. Január

 

2017. Április

2017. Március

2017. Február

2017. Január

 

2016. Április

2016. Március

2016. Február

2016. Január

 

2015. Április

2015. Március

2015. Február

2015. Január

 

2014. Április

2014. Március

2014. Február

2014. Január

 

2013. Április

2013. Március

2013. Február

2013. Január

 

2012. Április

2012. Március

2012. Február

2012. Január

 

2011. Április

2011. Március

2011. Február

2011. Január

 

2010. Április

2010. Március

2010. Február

2010. Január

 

2009. Április

2009. Március

2009. Február

2009. Január

 

2008. December

2008. November

2008. Október

2008. Szeptember

2008. Augusztus

 

 
Segítségével egy kattintásra értesülhetsz a legfrissebb blog bejegyzésekről.

Kattints ide, és add hozzá a Varróház Blogot böngésződ élő könyvjelzői közé!
 
 

Mystic Informatika - hatékonyan az interneten!
Minden jog fenntartva! © mystic.hu ©

A felhasználói élmény javítása, és a honlap látogatói szokásainak megismerése céljából weboldalaink megjelenítésekor cookie-kat/sütiket használunk. Honlapunk böngészésével hozzájárulásodat adod a sütik tárolásához és felhasználásához.
X